eko_week_pula

Pula EKO WEEK: druga strana plastike, klima i podvodni zvukovi Jadranskog mora

Ove srijede započinje Pula EKO WEEK, završni sedmodnevni zeleni tjedan projekta EKO LAB kojeg provode porečka udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja u partnerstvu s tri srednje škole – Gimnazijom Pula, Tehničkom školom Pula i Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika (HUiU). U suorganizaciji EKO WEEK-a sudjeluju i Društveni centar Rojc, Studentska udruga Pula – SUP te IRB – Centar za istraživanje mora Rovinj.

Projekt EKO LAB započeo je u srpnju 2019. godine, a nastaje iz potrebe da se mladi uključe u stvaranje održivije i odgovornije budućnosti, te razviju socijalne, tehničke i kreativne vještine koje će im omogućiti aktivno sudjelovanje. Zaštita okoliša, odnosno zaštita našeg planeta, treba postati prioritetom na svim razinama. Kako bi stvorili uvjete za zajedničko stvaranje bolje zajedničke budućnosti, o toj budućnosti ne možemo i ne smijemo promišljati bez mladih. U narednim desetljećima razvijat će se i tzv. zelena zanimanja, koja su u Hrvatskoj još uvijek deficitarna. Gdje su tu mladi i kakav nam je nacionalni plan?

Mladi su kroz projekt upoznati s problemom plastičnog otpada, kako zagađuje našu okolinu, mora i oceane, kako prijeti našem zdravlju i gospodarstvu. Upoznati su s praktičnim primjerima za smanjenje otpada, inovacijama u tom sektoru te općenito s društveno odgovornim poduzetništvom. Dobili su uvid u procese zajedničkog stvaranja i rada na zajedničkom cilju za dobrobit lokalne zajednice, usvojili nove vještine, ali i doprinijeli svojim specifičnim kompetencijama, ovisno o iskustvu i obrazovanju. Gimnazijalci, tehničari i kreativci zajedno su postali nositelji pozitivnih promjena u svojoj lokalnoj zajednici.

EKO LAB je dobio i svoj fizički prostor u Gimnaziji Pula gdje je osposobljen mali lab za recikliranje plastike te izradu recikliranog filamenta za 3D printere, što omogućava praktično razumijevanje procesa reciklaže. U dugoročnoj perspektivi EKO LAB želi postati mjesto učenja, suradnje, razmjene znanja i eksperimentiranja u svrhu razvijanja kritičkog mišljenja, kreativnosti i inovativnosti učenika i učenica srednjih škola, ali i drugih dionika te šire zajednice kako bi se potaklo na promišljanje o mogućim budućim zelenim inovacijama.

Uz radionice, tu su i predavanja: “Strukturalni problemi primjene zelenih politika kao odgovor na klimatsku krizu” koje će obuvatiti analizu trenutačnih politika i praksi najvećih zagađivača (Kina, SAD, EU), međunarodne klimatske sporazume i utjecaj privatnog sektora na primjene zelenih politika. Gostuje Luka Rodela iz riječkog Saveza udruga Molekula.

ŠTO NAM DONOSI PULA EKO WEEK Pula EKO WEEK završna je aktivnost projekta, a donosi niz zanimljivih događaja za širu javnost koji će se odvijati u galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika te Društvenom centru Rojc. Plastika i mikroplastika, klimatske promjene, zagađenje mora i oceana bukom su neke od tema koje predstavljamo kroz predavanja, radionice, izložbu i slušaonu. Otvorenje je zakazano za srijedu 21. listopada u galeriji HUiU u 19.00 s izložbom “Druga strana plastike: projekt EKO LAB”. Kroz izložbu će biti predstavljen projektni proces, njegovi uspjesi i neuspjesi. Izložbu je moguće pogledati do 27.10., svakodnevno od 12 do 20 sati. U nastavku tjedna na rasporedu su radionice, predavanja i online slušaona. Zanima li vas kako napraviti nešto od plastičnih čepova, preporučamo radionicu “Od čepova do lustera” koju vodi Tanja Blašković iz riječkog RiUSE Centra. Polaznici i polaznice će kroz radionicu naučiti kako se plastika može sigurno modelirati. Za digitalce, tu je radionica izrade GIF animacija koju vode Petra Pletikos i Iva Horvat, a za djecu 8-13 godina tu je jedinstvena Designathon radionica osmišljavanja rješenja za problem plastičnog otpada koju vode voditelji iz Designathon Works Hrvatska. Designathon metoda, koja je kombinacija Design Thinking metodologije i makers pokreta, je postala pravi globalni pokret te se jednom godišnje organizira i globalni event kada se okupljaju djeca u gradovima diljem svijeta (u 2019. sudjelovalo je više od 1200 djece u 40-ak gradova svijeta, među kojima i Zagreb), kako bi rješavala globalna pitanja uz primjenu spomenute metode.

“Mikroplastika i plastični otpad u našem okruženju – sjeverni Jadran” o globalnom problem plastičnog zagađenja s kojim se susrećemo i u našem okolišu. Kako bi shvatili koliko su naše more i obala opterećeni plastikom i drugim otpadom, nužno je provoditi sustavna istraživanja i praćenja. Dr.sc. Mirta Smodlaka Tanković iz Instituta Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Rovinj, predstavit će dobivene rezultate i analize koji su nužni kako bi se donijele lokalne i globalne mjere smanjenja plastičnog zagađenja.

Online razgovor i slušaona “ADRIATIC GARDEN: nadvodni i podvodni zvučni ambijent Jadranskog mora” s nagrađivanom umjetnicom Robertinom Šebjanič (SLO) o podvodnom zagađenju Jadranskog mora na tri lokaliteta – u Kopru, Korčuli i Dubrovniku koje je dokumentirano u tri skladbe snimljene između 2017. i 2020. godine. Zvučne kompozicije subakvatičnog okruženja potiču nas na razmišljanje o ljudskom zvučnom utjecaju na podvodna staništa i morski život, naglašavaju važnost održavanja sigurnog zvučnog okruženja za životinje koje žive u svjetskim oceanima, morima, jezerima i rijekama. Za više info o pojedinom događaju te kako se prijaviti na radionice provjerite na facebook stranici www.facebook.com/ekolabpula

Projekt EKO LAB sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. U nastavku donosimo cijeli program: ► SRI │ 21.10. │ 19.00 HUiU Galerija IZLOŽBA: “Druga strana plastike: projekt EKO LAB” Izložba ostaje otvorena do 27.10. Radno vrijeme: PON – PET 12.00 – 20.00

► PET │ 23.10. │ 14.00 – 18.00 DC Rojc (prostor Studentske udruge Pula) RADIONICA I. DIO: OD ČEPOVA DO LUSTERA (Tanja Blašković, RiUSE Centar, Rijeka) Obavezna prijava na ekolab.pula@gmail.com do 21.10. s naznakom RADIONICA RiUSE ili putem PRIJAVNICE: https://bit.ly/3k6TBAY Max 10 polaznika/ca.

18.30 – 19.30DC Rojc Dnevni boravakPREDAVANJE: Strukturalni problemi primjene zelenih politika kao odgovor na klimatsku krizu (Luka Rodela, Savez udruga Molekula, Rijeka)

► SUB │ 24.10. │ 9.30 – 13.30 DC Rojc Dnevni boravak RADIONICA: DESIGNATHON – osmišljavanje rješenja za problem plastičnog otpada (Designathon Hrvatska) Za djecu od 8 do 13 godina. Obavezna prijava na ekolab.pula@gmail.com do 22.10. s naznakom RADIONICA DESIGNATHON ili putem PRIJAVNICE: https://bit.ly/3nXZ1AO Max 12 polaznika/ca.

10.00 – 14.00 DC Rojc (prostor Studentske udruge Pula) RADIONICA II. DIO: OD ČEPOVA DO LUSTERA (RiUSE Centar, Rijeka)Obavezna prijava na ekolab.pula@gmail.com do 21.10. s naznakom RADIONICA RiUSE ili putem PRIJAVNICE: https://bit.ly/3k6TBAYMax 10 polaznika/ca.

► PON │ 26.10. │ 16.00 – 19.30 HUiU Galerija RADIONICA: Izrada GIF animacija za srednjoškolce/ke (Petra Pletikos, Iva Horvat) Obavezna prijava na ekolab.pula@gmail.com do 24.10. s naznakom RADIONICA GIF ANIMACIJE ili putem PRIJAVNICE: https://bit.ly/35dPywA Max 5 polaznika/ca.

► UTO │ 27.10. │ 18.30 – 19.30 DC Rojc Dnevni boravak PREDAVANJE: Mikroplastika i plastični otpad u našem okruženju – sjeverni Jadran (dr.sc. Mirta Smodlaka Tanković, Institut Ruđer Bošković, Centar za istraživanje mora, Rovinj)

► SRI │ 28.10. │ 17.30 – 18.30 ONLINE EVENT: ADRIATIC GARDEN: nadvodni i podvodni zvučni ambijent Jadranskog mora. Razgovor i SLUŠAONA s umjetnicom Robertinom Šebjanič (SLO) Zoom Link za event: https://bit.ly/3j3qxsE

Share this post