fb post designathon

aMORE festival organizira DESIGNATHON za djecu na temu plastičnog otpada, PRIJAVI SE!

U subotu 25. rujna u Poreč nam dolazi ekipa iz Designathon Works Hrvatska kako bi s djecom rješavali problem plastičnog otpada! Radionica je prilagođena djeci od 8 do 13 godina, a prijave su otvorene do 14. rujna! POŽURITE, broj polaznika_ca je ograničen! PRIJAVNICA

Designathonje jedinstvena metodologija koja kombinira design thinking i maker pristup, a razvijena je za djecu s ciljem osnaživanja njihove kreativnosti kako bi dizajnirala bolji svijet uz pomoć novih tehnologija. Jednom godišnje organizira se i globalni event koji okuplja djecu diljem svijeta koja dizajniraju rješenja za probleme poput klimatskih promjena, zagađenja, siromaštva, nejednakosti, nestašice vode i dr. Pogledaj kako je bilo u Zagrebu:

U Poreču će djeca osmišljavati rješenja za problem plastičnog otpada koji je sve veći problem ne samo za okoliš (pogotovo more), već i za naše zdravlje! Novi sastojak u našoj hrani

Plastika koja dospije u okoliš ne nestaje, već prelazi u sitne komadiće – mikroplastiku i nanoplastiku. Dok boravi u okolišu, ona na sebe veže razne štetne kemikalije i zagađivače koji završavaju u organizmima životinja, ali i čovjeka. Istraživanja u sklopu DeFishGear projekta (2017.) pokazala su da se mikroplastika nalazi u želucima trlja, arbuna i srdela, komercijalno važnih riba koje obitavaju u Jadranu. Istraživanje WWF-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode, pokazuje da svaki tjedan kroz hranu i vodu u organizam unosimo gotovo 5 grama plastike!

Superzvijezda u krizi

Ne trebamo zaboraviti da je plastika izvanredan materijal koji nam je olakšao život i omogućio veliki napredak u gotovo svim područjima – od skladištenja hrane do medicine i transporta. Proizvođači su se pobrinuli kako plasirati što više proizvoda na tržište, mi smo se pobrinuli što više konzumirati, no nitko se na vrijeme nije pobrinuo što po završetku njihovog životnog vijeka. Danas vidimo posljedice tog lošeg dizajniranja i kratkoročnog planiranja – što proizvoda, što cjelokupnog sustava. No, ne trebamo se obeshrabriti, tu smo da stvari poboljšamo.

Što kaže znanost?

 
75% plastike koju smo ikada proizveli postala je otpad [1], a gotovo trećina proizvedenih plastičnih predmeta postane otpad u manje od tri godine [2]. 
Na globalnoj razini uspješno je reciklirano samo 9% proizvedene plastike od čega je samo 10% reciklirano više puta [3].
Svake godine u oceane dospijeva više od 9 milijuna tona plastičnog otpada što je kao da svake minute u mora bacimo 1.4 milijuna plastičnih boca (od 0.5 l)[4]. 
Samo 1% plastike nalazi se na površini mora, ostalo se nalazi ispod površine ili se akumulira na dnu [5]. 
Nažalost, do 2050. godine u moru bi moglo biti više plastike nego ribe [6]. 
 

Designathon radionica u Poreču je prilagođena djeci od 8 do 13 godina,

Broj polaznika/ca je ograničen pa požurite klikom na PRIJAVNICU. Prijave su otvorene do 14. rujna! Sudjelovanje je besplatno. Voditeljica radionice je Petra Ravlić, CX konzultantica te certificirana Designathon facilitatorica, a organizirana je u suradnji s Društvom naša djeca Poreč.

VIDIMO SE!

.

.

.

.

.

.[1][6] World Economic Forum, Ellen MacArthur Foundation and McKinsey & Company, The New Plastics Economy — Rethinking the future of plastics (2016)

[2] Silpa Kaza et al., “What a Waste 2.0 : A Global Snapshot of Solid Waste Management to 2050,” Urban Development (Washington, DC: World Bank Group, 2018)

[3] Gyer, R. et al. (2017) Production, use, and fate of all plastics ever made. Science Advances

[4] Dalberg analysis, Jambeck & al (2014), World Bank (2018) u Dalberg/WWF 2019 Solving Plastic Pollution Through Accountability

[5] Marcus Eriksen et al., “Plastic Pollution in the World’s Oceans: More than 5 Trillion Plastic Pieces Weighing over 250,000 Tons Afloat at Sea,” (2014):

Share this post